fbpx

Lakberendezés

Ha már unod a lakberendezési áruházak kínálatát és szeretnél valami egyedit az otthonodba, ez az oldal Neked szól!

Összeállítottunk egy ötlet-egyveleget, hogy miképp használható fel az indonéz batik technika egy otthon csinosításához.

Tulajdonképp csak a fantáziád szab határt abban, hogyan használod ezt az ezeréves technikát – készíttethetsz egyedi párnahuzatokat, függönyöket, ágytakarókat, de akár tapétára is nyomtathatsz saját batikmintát! Nézz körül az oldalon!

Az indonéz batik technikáról

A batik egy Jáva szigetéről elterjedt, hagyományos indonéz textíliákon alkalmazott színmintázási technológia. Lényege, hogy egy az írótollhoz hasonló eszközzel (canthing tulis), illetve napjainkban réz nyomóformával (canthing cap) forró viaszból pontokat és vonalakat visznek fel a mintázandó textíliára. Ez elsősorban selyem de vászon is lehet.

A modern reprodukciós eljárásoknak köszönhetően egy eredetileg vászonra festett mintát korlátok nélküli méretben lehet nyomtatni – ezek minősége ma már meglepően magas, egy tapétára digitálisan nyomtatott alkotás minősége közel azonos az eredetivel.

A digitális képszerkesztésnek köszönhetően egy egészen apró mintából, az alkotás egy kiválasztott részletéből lehet több négyzetméternyi mintázatot létrehozni.

Ur Eleonóra

batikfestőművész

 

Képeimmel közvetítek Ég és Föld között, s mindenkinek üzenem: Legyünk nyitottak a világra és befogadóak az új iránt!

Festményeimen az élet – szemnek olykor láthatatlan, mégis jelenlevő – kisugárzását s a természet merész színkavalkádját mesélem minduntalan. A batikfestés esetlegessége és lassú meditatív kibontakozása ejtette rabul szívemet. Példaképem Amrita Sher-Gil és Frida Kahlo. Mindkét nő úttörő volt életében, útjukat önállóan a kor iskolai keretein kívül járták és érzéseiket a színek és formák nyelvén énekelték, máshoz nem foghatóan.

A járatlan utat Én egy kétezeréves textilfestő eljárás elmélyítése közben taposom, melyet Magyarországon egyetlen művészeti intézményben sem oktatnak, így itt eléggé ismeretlen. Képeimmel közvetítek Ég és Föld között, s mindenkinek üzenem: Legyünk nyitottak a világra és befogadóak az új iránt!

Műalkotás vagy méteráru?

Az indonéz batik technikát több ezer éve használják. Eleinte kelmefestő technika volt, a szimbólumok, a színek egy térképet adtak a társadalmi rétegek között – minél aprólékosabb volt egy ruhadarabb, annál magasabb társadalmi rétegből származott a viselője.

Én a batiktechnikát műalkotások, festmények készítésére használom. Ezek minden esetben mély ihletésű, személyes alkotások. Indonéziában és a világ számos más pontján még a mai napig ruhákat, terítőket, fali díszeket készítenek ezzel a technikával. Azt tűztem ki célul magam elé, hogy Magyarországon is ismertté tegyem az indonéz batik technikát – ezt műalkotások létrehozásával igyekszem véghez vinni.

A modern technológia azonban lehetővé teszi, hogy az egyes festményekből használati tárgyak huzatai, falikárpit vagy tapéta készüljön.

Az itt látható fotel Európa című festményem részleteiből készült kárpittal kelt új életre.

A megteremtett atmoszféra

Az otthon nem csak egy hely, ahol álomra hajtjuk a fejünket a hosszú napok után. Az otthonunk a saját “várunk”, egy biztos pont, ahol önmagunk lehetünk. Egyszerre kell megfelelnie a funkciónalitás és a hangulatteremtés elvárásainak. Senki nem szeretne egy olyan otthonba hazaérni, ahol számára érdektelen, neki nem tetsző tárgyak veszik körül.

Az ember élete során felhalmoz, létrehoz, magával hord számos olyan emléket, tárgyat, ami részét képezi személyiségének. Otthonunk atmoszférájának megteremtése során arra kell törekednünk, hogy az tükrözze személyiségünket – lássuk meg benne magunkat.

Festményeim mindegyike hordoz magában egy olyan energiát, amivel képes emelni a tér hangulatát. Ezt az energiát azonban tudni kell egyrészt elhelyezni, másrészt elviselni – a műalkotások a maguk nyelvén szólnak a nézőhöz: megérintik, érzelmet váltanak ki belőle, gondolatra sarkallják.

Törekedj arra, hogy olyan berendezési tárgyakat, olyan dekorációt használj, amik társaságában komfortosan érzed magad! A népszerű lakberendezési áruházak sorozatgyártott termékeket értékesítenek; a különleges kaspóból vagy egyedinek tűnő szönyegből több ezer darab készült – nem személyre szabott, nehezen tudsz kapcsolódni hozzá. A tömeggyártott lakberendezési termékekkel nehéz finomhangolni az otthonod hangulatát, hiszen semmiben nem köthető a személyiségedhez.

Megnéznéd élőben?

Az Ur Eleonóra Batik Galéria 2013-ban nyílt meg Szentendre sétálóutcájában a Dumtsa Jenő utcában.

Ez Magyarország egyetlen batik galériája.

Ez az ősi indonéz eredetű textilfestő eljárás kihaló félben van, így az a küldetésem, hogy ezt a technikát népszerűsítsem és fenttartsam tanítással, kiállításokkal.

Ez a technika híd Európa és Ázsia között.

A galériában rendszeresen vannak újabb események, így érdemes követni a folyamatosan frissülő oldalt!

Festmények az otthonodba

A webshopomból vagy személyesen is tudsz olyan festményeket vásárolni, melyek egyedivé tehetik otthonodat. Fontos, hogy olyat válassz, ami megérint, ami “mögé látszt” valamit! Ha egy festményemből tapétát, lakástextilt vagy falikárpitot szeretnél, vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek eligazodni!

1–4 termék, összesen 5 db

Legyen egyedi!

Ha szeretnél további információt kapni arról, hogyan készíthetsz egyedi lakásdekorációt vagy háztartási textíliát az indonéz batik technikával, vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén! Kattints az alábbi gombra a kapcsolatfelvételi lehetőségekért!