fbpx

Tiszaújváros Community Centre, exhibition

Aug 9, 2019

ALKOTÁSOK A BATIK ŐSHAZÁJÁBÓL

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat második állomásaként hétfőn, A világ színei című kiállításon Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Orosz Csaba DLA, képzőművész nyitotta meg a tárlatot. Hatalmas méretű képek, harsány, élénk színek, melyeken a misztikus keleti világ rajzolódik ki. Nóri – ahogyan sokan szólítják a batikművészt – mindig vonzódott a különféle képzőművészetekhez, de a kilencvenes évek végén talált rá igazi szenvedélyére. Ekkor már tudta, hogy a vászon és a selyem az, valóban dolgozni szeretne, Ebben az időszakban ismerkedett meg a batikolás technikájával Thaiföldön, majd tíz évre rá, a batik őshazájában, Indonéziában sajátította el ezt a tradicionális művészeti formát. Alkotói fejlődése érdekében járt már Mexikóban és Sri Lankán is. Ahogyan mondta, habár már minden létező technikát megtanult, Indonéziába folyamatosan visszahúz a szíve. Ha egyszer úgy hozná a sors, hogy el kellene hagynia Magyarországot, biztos, hogy a délkelet-ázsiai országot választaná hazájául. Lányával hamarosan újra kilátogat majd Indonéziába.

– Nem csak a keleti kultúra varázslatos, hanem az emberek életfelfogása, az a kissé misztikus és nyugodt légkör, ami ott van. – mondta Ur Eleonóra, aki szerint mi magyarok mintha félnénk a színektől. Ez jól látszik öltözködési kultúránkon is. Úgy véli, ha bátrabban bánnánk a színekkel, talán nyitottabbak tennénk az élet más dolgaira is. Nóri egyik képén sem látható cím. Ez nem véletlen. Azt mondta, szeretne mindenkinek örömet okozni, de azt már az érdeklődőkre bízza, hogy kinek mit is jelent valójában egy alkotás. A címadást rábízza a nézelődőkre, ezzel is erősítve a szemlélődő és a kép közötti kapcsolatot. Nóri egyik legfőbb célja, hogy újraélessze, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében a mára már szinte teljesen elfeledett batikolást. Aki kíváncsi Ur Eleonóra varázslatos képeire, az február 22-ig megtekintheti a Városi Kiállítóteremben.

OK

Eseményajánló

Indonéz batik alkotótábor gyerekeknek, felnőtteknek

Indonéz batik alkotótábor gyerekeknek, felnőtteknek

15. Indonéz batik alkotótábor Szentendrén! 15. éve tartom meg gyermekeknek a batik tábort. A jól megszokottakhoz híven, idén, 2024-ben is szeretettel várom az alkotni vágyó gyermekeket és családtagjaikat!Szereted a művészetet? Szeretsz alkotni? Amikor alkotsz a...