fbpx

Nők agyagból, nemezzel és batikkal

jún 24, 2013

Herend – Különleges hangulatú kiállítást nyitottak szombaton a Porcelán Múzeum időszakos bemutatóknak helyet adó termeiben.

Három különböző anyaggal foglalkozó művész, Bubutimár Éva keramikus, Baranyai Ildikó nemezes és Ur Eleonóra batikfestő arra szövetkezett, hogy közös alkotásokkal mutatják be nőket és a nőket körülvevő világot a világ négy földrészéről. A kiállításon ősi afrikai, dél-amerikai, ázsiai és a középkori keresztény Európából ismert szobrokat idéző nőalakok fogadják a látogatókat.

A királynői alakok fején nemezből készült madaras kalapok, vagy nem is kalapok, hanem maguk a madarak ülnek. A szobrok mögött, körülöttük egzotikus világot bemutató képek. – Bubutimár Éva híres arról, hogy keresi a kapcsolatot más művészeti ágakkal. Neki volt az ötlete, vagy mondhatnánk látomása, hogy így mutassuk be a nőket a négy kontinensről, Dél-Amerikából, Európából, Afrikából, Ázsiából – avatott be az alkotás folyamatába Baranyai Ildikó.

Bubutimár Éva (balról), Baranyai Ildikó és Ur Eleonóra az egyik kompozíció előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint mondta, a keramikus eleve meghatározta a használt agyagok színét: vörösagyagból készült a dél-amerikai istennő, fehérből az európai, feketéből az afrikai és sárga agyagból az ázsiai. Ez természetesen hatással volt a madarakra, a nemezek kiválasztására is. – Ha folyamatában nézzük a művek elkészítését, a képek adták az alapot, de ezekkel nekem is alkalmazkodni kellett a kiválasztott agyagszínekhez – kapcsolódott a beszélgetésbe Ur Eleonóra.

– Először megfestettem a képeket az adott földrészhez, majd ahhoz készültek a szobrok és a nemezek. Nem titkolták, számunkra is nagyon érdekes volt, mi jön ki ebből, hisz eddig még nem látták az anyagnak, a nemeznek és a batiknak ilye kompozícióját. Így készen úgy érzik, és a közönség reakciója is azt erősíti, hogy érdemes tovább menni ezen az úton.

A kiállítás szeptember közepéig látható Herenden, utána Rácegresen, majd Szentendrén mutatják be. Bubutimár Éva jellegzetes kerámiáival, manókkal, tündérekkel, a kecses “emberpillangókkal” és különböző nőalakokkal július végén a Művészetek Völgyében is találkozhatnak az érdeklődők, hisz kapolcsi manóműhelyével régóta visszatérő résztvevője a fesztiválnak.

Győrffy Árpád

veol.hu

Eseményajánló

Nyári Batik Tábor Szentendrén 2021-ben

Nyári Batik Tábor Szentendrén 2021-ben

12. batik alkotótábor Szentendrén! 12. éve tartom meg gyermekeknek a batik tábort. A jól megszokottakhoz híven, idén, 2021-ben is szeretettel várom az alkotni vágyó gyermekeket és családtagjaikat! Szereted a művészetet? Szeretsz alkotni? Amikor alkotsz a jelenben...

ÚTON ÉS OTTHON – Sugár Zsigmond előadása

ÚTON ÉS OTTHON – Sugár Zsigmond előadása

Hermész, a kalandor, és Hesztia, a házi tűzhely őrzője. A férfi, aki soha nem állapodik meg, lop, csal, hazudik, ha kell, és közben egyetlen jó szóért odaadja mindenét. A nő, aki szíve melegével táplálja az otthon tűzhelyét, nincs szüksége senkire, s mégis örökké...

Októberi batik workshop

Októberi batik workshop

Érdekel a művészet? Szívesen kipróbálnál egy kétezer éves technikát? Csatlakozz a batik workshop résztvevőihez és alkoss szabadon! 2021. október 22-én lehetőséged van részt venni egy egész napos batik workshopon, ahol Ur Eleonóra batik festőművész vezet be téged ennek...

Decemberi batik workshop

Decemberi batik workshop

Érdekel a művészet? Szívesen kipróbálnál egy kétezer éves technikát? Csatlakozz a batik workshop résztvevőihez és alkoss szabadon! 2021. december 3-án lehetőséged van részt venni egy egész napos batik workshopon, ahol Ur Eleonóra batik festőművész vezet be téged ennek...