Egzotikus szigetek üzenete – művészi tolmácsolásban

Mert szívvel és hozzáértéssel vezetik-, s mert a néki otthont adó tanintézet sok száz diákjának rokonszenve és érdeklődése táplálja, ezért hát mára már kerületünk egyik rangos és elismert bemutatótermévé vált a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Mansfeld Péter Galériája. A siker „receptjének” további fontos alkotórésze persze az értékes, a nemzetközi kortárs művészetre is kitekintést nyújtó programkínálat is, mely szintén sajátja a Keppel Gyula művészeti vezető által irányított szellemi-kulturális műhelynek. S ebbe a sorba illeszthető bele tulajdonképpen Ur Eleonóra batik-képeinek október 21-én megnyílott kiállítása is, hiszen a művésznő Thaiföldön, valamint Indonéziában is jó néhány hónapot töltött el már ennek az ősi, tradicionális művészeti formának a tanulmányozásával.

Az ott elsajátított technikai megoldások, nem utolsó sorban pedig az ott megtapasztalt, csodálatos gazdag, rendkívül változatos szín-és formavilág élménye pedig azóta is érzékelhetően rányomja bélyegét Ur Eleonóra alkotásaira. Ezek a művek úgy varázsolják elénk az egzotikus állatok és a trópusi növényzet utánozhatatlan hangulatú kavalkádját, mint a fényképfelvételek: az indák érzékelhetően túlnyúlnak a képek keretein, mint ahogy szinte látjuk tovarebbenni a vaku fényében egy pillanatra megmerevedett színes madarakat, halakat, gyíkokat is. Nem csoda hát, ha a megnyitó beszédet is egy fotóművész: Katona Bernadett mondotta el ez alkalommal, méghozzá igazi „telt ház” előtt, legalább négyszáz helybéli diák, valamint a csepeli művészeti élet számos reprezentánsának a jelenlétében. Kiemelkedő mozzanata volt továbbá a megnyitó ünnepségnek a két ihletett táncművésznő: Irda Risdiarti és Antal Orsolya által pompázatos népviseletben előadott hagyományos indonéz üdvözlő tánc, a Panyembrana is.

Ur Eleonóra kiállítása november 20-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Mansfeld Péter Művészeti Galériában, a Posztógyár u. 10. szám alatt.

Donnert Károly újságíró - Csepel Újság

english version